Top
Honing met Ananas
5,95


Ananas

Hoe gezond is een ananas? Lees hier de 8 voordelen

De ananas is voor het eerst ontdekt in het jaar 1493. Doordat deze fruitsoort snel bederft, werd het in die tijd als een luxe gezien wanneer iemand de kans kreeg om deze vers op te eten [1]. Gelukkig is dat vandaag de dag anders. Dankzij het lage aantal calorieën, het ontbrekende vetgehalte en het hoge vitamine C-gehalte is de ananas tegenwoordig ontzettend populair.

Toen de Europeanen probeerden om zelf ananas te verbouwen, merkten ze al snel dat dit mislukte. Later kwamen ze er achter dat dit komt doordat deze fruitsoort geteeld moet worden in een warm klimaat. Om die reden wordt de ananas nu geproduceerd in landen zoals Thailand, de Filipijnen, Hawaii, China, Mexico en Brazilië [1].

Doordat de ananas zo geliefd is, is het begrijpelijk dat we ons afvragen: is het eten van ananas gezond?

In dit artikel lees je de gezondheidsvoordelen van de ananas, zoals een verminderde kans op astma, een bloeddrukverlagende werking, een mogelijke vermindering van de kans op kanker en een bevordering van de vruchtbaarheid. Verder lees je of ananas je helpt (of juist tegenwerkt) tijdens het afvallen.

Waarom ananas gezond is

Werkt bloeddrukverlagend: Ananas bevat het belangrijke mineraal kalium en dit kan een bloeddrukverlagende werking hebben [2]. Verder is kalium betrokken bij het behouden en versterken van de spieren, en het beschermen van het brein.

Beschermt tegen verkoudheid: De voedingsstoffen vitamine C en bromelaïne zijn beide te vinden in ananas. Deze stoffen bestrijden microben in je lichaam en helpen je om verkoudheid te voorkomen [6].

Voorkomt astma: Mensen die ananas, mango, broccoli, pompoen of wortels eten hebben minder kans om astma te krijgen. Dit komt doordat het betacaroteen in ananas bescherming biedt tegen astma en andere ziektes [3].

Kan de kans op kanker verminderen: De grote hoeveelheid vitamine C die een ananas bevat kan de vorming van vrije radicalen die kanker kunnen veroorzaken voorkomen. Verder verbetert vitamine C je weerstand en is het betrokken bij het remmen van het verouderingsproces.

Volgens de American Cancer Society is het ook mogelijk dat bromelaïne, dat in de kern van ananassen te vinden is, gebruikt zou kunnen worden om de bijwerkingen van de behandelingen tegen kanker draaglijker te maken [3].

Belangrijk om te weten is dat het risico op kanker veel verder gaat dan alleen voeding. Veel verschillende factoren spelen een rol en voeding is slechts één onderdeel van het geheel.

Verbetert het immuunsysteem: Een ananas bevat vezels die hongergevoel tegengaan en de darmen in topconditie houden. Met een gezonde spijsvertering ben je beter beschermd tegen ziektes en virussen, omdat je weerstand voor een groot gedeelte uit je darmen komt.

De vitamine C in een ananas zorgt er tevens voor dat cellen beter herstellen [4].

Bevordert de vruchtbaarheid: Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten kunnen de vruchtbaarheid bevorderen. Dat komt doordat antioxidanten tegen vrije radicalen vechten. De antioxidanten die te vinden zijn in ananas, zoals vitamine C, koper, zink, foliumzuur en bètacaroteen, hebben op die manier een gunstig effect op de mannelijke en vrouwelijke vruchtbaarheid [3].

Versterkt de botten: Een portie ananas van 84 gram bevat 26% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid mangaan. Dit mineraal is essentieel voor het lichaam, omdat het ervoor zorgt dat botten en bindweefsel versterken [4].

Mangaan heeft ook invloed op je stofwisseling en is onmisbaar als je gezond wilt afvallen.

Draagt bij aan het herstel van de huid: De voedingsstoffen in ananas kunnen bijdragen aan het herstel van de huid na beschadiging door zonlicht of vervuiling. Ook zorgen ze ervoor dat rimpels verminderen. De vitamine C in ananas heeft tevens invloed op de aanmaak van collageen; een in het lichaam voorkomend eiwit dat de huid ondersteunt [3,5].

De voedingswaarde van ananas

Gemiddeld weegt een portie ananas (1 dikke plak) 56 gram. Dit heeft de volgende voedingswaarde:

 • 28 calorieën
 • 7 gram koolhydraten, waarvan
  • 6 gram suiker
  • 1 gram vezel
 • 0,3 gram eiwit
 • 0 gram vet

Een portie ananas bevat de volgende vitamines en mineralen [7]:

 • Calcium – 7,3 mg
 • Choline – 3,1 mg
 • Foliumzuur (B11) – 10,1 mcg
 • Fosfor – 4,5 mcg
 • IJzer – 0,2 mg
 • Kalium – 61 mg
 • Koper – 0,1 mg
 • Magnesium – 6,7 mg
 • Mangaan – 0,5 mg
 • Natrium – 0,6 mg
 • Vitamin B6 – 0,1 mcg
 • Vitamin K – 0,4 mcg
 • Vitamine A (als Bètacaroteen)– 19,6 mcg
 • Vitamine B1 – 33 mcg
 • Vitamine C – 26,8 mg
 • Zink – 0,1 mg

Ananas en afvallen

Ananas is een geschikte fruitsoort om te eten tijdens het afvallen. Door de exotische vrucht aan je dieet toe te voegen, krijg je weinig calorieën binnen en voorzie je je lichaam van vele goede voedingsstoffen.

Toch bevat ananas, net als andere fruitsoorten, fructose. Als je wilt afvallen kun je de inname van fructose het beste beperken. Om deze reden is het belangrijk om niet te veel ananas te eten.

Het wordt aangeraden om niet meer dan 2 stuks fruit per dag te eten wanneer je gewicht wilt verliezen (of niet wilt aankomen). Ondanks de gezonde eigenschappen van ananas, kun je het beste gezonde vetten, complexe koolhydraten en eiwitten eten tijdens het afvallen. Dit zorgt (naast gewichtsverlies) voor een mooiere huid, meer energie en een betere nachtrust, en voorkomt (vr)eetbuien later op de dag. Klik hier voor meer afvaltips.

Wil je weten hoe deze manier van afvallen werkt? Lees in ons artikel over het koolhydraatarm dieet hoe het zit. In het artikel vind je een gratis boodschappenlijst en weekmenu, zodat je direct kunt beginnen.Stuur naar een vriend
@
@
Generating captcha code