Top
Zoutkristal
  • Zoutkristal
9,95

Deze zoutkristal komt uit een zoutmijn in Praid. 

Land: Roemenie.
 

Zoutmijn in Praid
 

 

Zoutmijn in Praid

‘s morgens hadden wij weer even rust en kon je het stadje even inlopen, bekijken en boodschappen doen.
‘s middags hebben wij een excursie gemaakt naar de zoutmijnen in Praid. We werden opgehaald en weer thuis gebracht met een busje voor 16 personen, dus de chauffeur mocht twee keer rijden.

Praid, of Parajd zoals de Hongaren die hier wonen zeggen, is een klein mijnstadje in de Karpaten, in de Harghita provincie in Roemenië. Van oudsher wordt bij Praid al zout gedolven, een logische plaats, omdat hier een enorme Zechstein-zout diapier omhoog komt. De zoutmijn van Praid is nog steeds in gebruik als mijn, maar gedeeltelijk ook opengesteld voor publiek. De lucht in de mijn is zeel heilzaam voor astma patiënten, een aandoening die in dit land van vervuiling helaas maar al te vaak voorkomt.

Met een bus werden wij 1250 meter de berg ingereden waarna wij circa 120 meter per trap, ongeveer 240 treden, afdaalden in een landschap van glinsterende zoutpartijen. In deze aaneengesloten enorme hallen werd vroeger het zout gewonnen.
Tegen één van de zoutwanden aan is een kapel ingericht. Tevens zijn er kinderspeeltuintjes, winkels, biljarttafels, tafeltennistafels en een internetcafé aanwezig. Er is ook een kunsthal waar beeldende kunstenaars in het zout figuren hebben gebeiteld.

De temperatuur in de mijn schommelt het hele jaar door tussen de 14 en de 16 °C. De vochtigheidsgraad is maar tussen de 66-70%.

Deze zoutkristal komt uit een zoutmijn in Praid. 

Land: Roemenie.Stuur naar een vriend
@
@
Generating captcha code