Top

De webwinkel is momenteel niet bereikbaar

Propolis onbewerkt
  • Propolis onbewerkt
8,00
Propolis granulaat is weer leverbaar.

Propolis granulaat in een potje van 25 Gram.

Kleine brokjes onbewerkte propolis.


Wat is propolis?

 
Propolis is samengesteld uit harsen, wassen en gommen die de bijen aan hun pootjes meebrengen van de bomen. De boom gebruikt dit om gaatjes in de bast te dichten en om blad en bloemknoppen te bedekken met een dun, kleverig laagje, wat geen vocht of lucht doorlaat. Zo kunnen ziektes de boom niet binnen en bloemknoppen niet beschimmelen of rotten. Harsen kunnen uitvloeien en sluiten zo de ziektekiemen in. Hierdoor verschrompelen bacteriën, schimmels, gisten en ook virussen.

Nadat de bijen de harsen van de knoppen van bomen (vooral van populieren, kastanjes en naaldbomen) hebben verzameld, noemen we het “propolis”. Er is dan ook speeksel en bijenwas bijgemengd. Het is een bruin, geurend, en vanaf zo’n 20 graden kleverig goedje. De bijen beschermen hiermee hun broednest tegen ziektekiemen en ze dichten er gaatjes in de wand van de kast of korf mee. Zo kunnen ze een goede temperatuur voor het broednest bewaren. In een bijenkast leven in de zomer circa 60.000 bijen. Zou één van deze bijen besmet raken door een bacteriële infectie, dan zou binnen een mum van tijd het hele volk worden aangetast, met alle gevolgen van dien. Letterlijk betekent pro-polis “voor de stad”: de bijen gebruiken het als verdedigingsmechanisme voor het volk, vergelijkbaar met verdedigingswerken die vroeger rondom steden werden gebouwd.

Propolis wordt als sinds de oudheid door mensen toegepast vanwege zijn krachtige werking. Er zijn ook veel moderne wetenschappelijke publicaties over de werking van propolis. Toch mag propolis geen medicijn genoemd worden, omdat farmaceutische medicijnen onder strenge controle staan en altijd exact dezelfde samenstelling moeten hebben. De samenstelling van propolis is zeer wisselend en hangt onder andere af van het jaargetijde, de omgeving, en het bijenvolk zelf.meer info vind u hier.


Stuur naar een vriend
@
@
Generating captcha code